CV – din inngangsbillett til jobbintervju

Vi i Stepp Inn deg tipsene for å skrive en relevant og konkurransedyktig CV.

Å søke jobb handler i stor grad om å overbevise personen i den andre enden om at du er rett kandidat for stillingen. I Stepp Inn er alle våre HR-rådgivere sertifiserte innen karriereveileding, og vi vet av erfaring hvor viktig det er å ha en god CV.

I dette innlegget har vi samlet våre ti beste tips for å oppnå en konkurransedyktig CV:

#1 Tilpass CV’en – Kartlegg stilling og arbeidsgiver
Det kan være en fordel å tilpasse CV’en til den jobben du ønsker å søke på. Les grundig gjennom stillingsannonsen, undersøk virksomhetens hjemmeside og sørg for at du vet hva de driver med og hvilke verdier de opererer etter. På den måten kan du vinkle din erfaring mot det som er relevant for stillingen.

#2 Nøkkelkvalifikasjoner – Fremhev din kompetanse
Gjør det tidlig synlig for arbeidsgiver hva dine nøkkelkvalifikasjoner for stillingen er. Oppsummer med to-tre setninger hvilke kvalifikasjoner du har som gjør deg egnet for jobben. Bruk aktive ord og gjør beskrivelsen så konkret som mulig.

#3 Beskriv arbeidsoppgavene
Når du fører opp jobberfaringen din, beskriv og bruk eksempler. Hva gikk jobben ut på? Hvilke konkrete oppgaver hadde du i de ulike stillingene? Endret stillingen og oppgavene seg gjennom tiden du jobbet der? Fikk du noe ekstraansvar? Disse beskrivelsene sier mye om dine ressurser og kompetanse. Her har du også rom til å tilpasse det du velger å fremheve ut i fra jobben du skal søke på.

#4 Relevans og rekkefølge på erfaringene
Sett alltid den nyeste erfaringen først! Etter hvert som du blir eldre blir arbeidserfaringen lengre. Vær kritisk til relevansen av hver erfaring. Er din 10 år gamle erfaring som butikkmedarbeider på nærbutikken relevant for stillingen du søker som sykepleier? Hvis du likevel ønsker å ha det med kan det samles til en diversegruppe, uten å redegjøre ytterligere for erfaringen.

#5 Vær presis og prioriter
En CV er en oppsummering av dine jobbressurser som du har opparbeidet deg gjennom erfaring og utdanning. Det er din salgsplakat til en arbeidsgiver. Det er dette du kan tilby. Derfor er det viktig å være presis i det du skriver og prioriterer hva som er viktig for deg å presentere. CV’en bør ikke være mer enn to sider lang. Har du en CV på fire-fem sider så blir ikke alt lest, fordi arbeidsgiver trolig har 50 andre CV’er å kikke gjennom og begrenset tid. I tillegg er nok ikke alt du skriver på de fire-fem sidene relevant for jobben.

#6 Ren layout
Stikkord som ryddig, oversiktlig og strukturert er ord som beskriver en god CV. Det skal være enkelt for arbeidsgiver å se din kompetanse, og det skal være et blikkfang. En rotete CV kan være nok til at du havner i nei-bunken, nettopp fordi arbeidsgiver gjerne tillegger deg de samme egenskapene. Så bry deg om detaljene i layouten!

#7 Skrivefeil
Skrivefeil gir sjeldent et positivt inntrykk, så vær nøyaktig. Det er derimot helt normalt å bli blind på egen tekst. Derfor kan være lurt å få noen andre til å lese korrektur før du sender den inn.

#8 Vær konsekvent
Vær konsekvent gjennom hele CV’en. Har du begynt å skrive varighet på arbeidsforhold med måned og år, gjør det på alle arbeidsforhold. Likeså med skrifttype, linjeavstand, og hva som markeres i tykk, tynn og kursiv skrift.

#9 Bilde/ikke bilde?
Det er ingen regel for hvorvidt en CV bør inkludere et bilde eller ikke, og det er opp til deg å velge om du vil ha det med. Fordelen er at arbeidsgiver får et ansikt å henge informasjonen på. Det kan gjøre at du skiller deg ut i mengden. Dersom du velger å bruke bilde; sørg for at det er profesjonelt.

#10 Hull i CV’en
Av ulike grunner kan det ha vært perioder i livet hvor du har stått utenfor arbeidslivet, hvor du har fått et hull i CV’en. Fra psykologien vet at vi mennesker er utstyrt med fordommer, og arbeidsgivere kan være raske med å legge deg i nei-bunken. Det finnes derimot noen knep som kan avverge at fordommene blir styrende for vurderingen. Ikke la årene stå tomme! I perioden du stod utenfor arbeid gjorde du noe, få det frem. Om det har vært omsorg av egne barn, hobbyprosjekt, frivillig arbeid, behandling etc. Vær ærlig og forklar hullet på en enkelt og nøytral møte. Det er smart å si noe, men husk at du ikke trenger å si alt.

Med disse tipsene håper vi at du er bedre rustet for å gjøre et godt innsalg av din arbeidserfaring, og øke sjansene for et jobbintervju. Lykke til med jobbsøkerprosessen!