– Sommerjobben gir viktig erfaring og kunnskap

En sommerjobb er en flott mulighet til å skaffe seg verdifull arbeidserfaring. Du får en fot innenfor som ofte kan føre til mer arbeid på sikt.

Påsken er akkurat over, snøen har så vidt begynt å smelte og de første vårtegnene har begynt å vise seg. Enda føles det lenge til sommeren, men har du planer om å ta en sommerjobb begynner du allerede å få dårlig tid.

Elisabeth Skoglund Johnsen er HR-rådgiver i Stepp Inn. I det daglige jobber hun med Stepp Inns rekrutterings-, bemannings- og karriereveiledningstjenester, og har tett kontakt med næringslivet i Follo-regionen. Hun ser mange fordeler med å ta seg en sommerjobb, særlig for skoleungdom og studenter, men også for arbeidsledige.

– Det er viktig for å begynne å bygge en CV, få erfaring og vise at du har lyst til å jobbe. Du får referanser. I tillegg lærer man mye om arbeidslivets spilleregler. Det er en nyttig kompetanse å ta med seg videre, forteller Skoglund Johnsen.

– Å få jobberfaring tidlig sier ofte også noe om arbeidsmoral. Det er viktig for meg når jeg skal finne dyktige arbeidstakere til mine kunder.

Hun mener arbeidsgivere først og fremst er på utkikk etter sommervikarer som kan sette seg raskt inn i jobben, og som er tilgjengelige.

– De ønsker seg vikarer som kan stå på jevnt gjennom sommeren. Har du noe erfaring så er det selvfølgelig bra, men det viktigste er at du klarer å sette deg raskt inn i jobben, at du er tilgjengelig og fleksibel.

Utnytt mulighetene dine
Senvinter og tidlig vår er høysesong for utlysning av sommerjobber, og næringslivet ansetter fortløpende utover våren. Har du ikke søkt enda, bør du få opp farten.

– De fleste sommerjobbene lyses ut i mars og april. Etter påske er det ofte et storslipp på utlysninger for ferievikarer, så det er lurt å følge med på de store jobbsøkerportalene, forteller Skoglund Johnsen.

Samtidig er konkurranse på de utlyste jobbene hardt, og ikke alle kan nå gjennom. Om du ikke får napp på søknadene dine anbefaler Skoglund Johnsen deg å være aktiv og bruke de ressursene og mulighetene du har.

– Ta kontakt, send forespørsler og oppsøk bedrifter som du har lyst til å få erfaring hos. Spør om de har et behov. Bruk nettverket ditt med familie, venner og bekjente. Antageligvis kjenner du noen som kjenner noen som trenger en vikar.

– Ikke bare fokuser på utlyste stillinger og sats alle kortene på en hånd. Jo flere veier til sommerjobben du benytter deg av, jo større er sjansen for at du får et tilbud, avslutter hun.

Stepp Inns tips for å skaffe sommerjobben:

  • Følg med på utlyste stillinger
  • Vær aktiv – oppsøk bedrifter
  • Bruk nettverket ditt
  • Bruk tid på å formulere en god søknad og få frem motivasjonen din for å jobbe
  • En ryddig CV gir alltid et positivt inntrykk, uansett om du har mye eller lite erfaring