Slik lykkes du med jobbintervjuet

Stepp Inn gir deg tipsene til et vellykket jobbintervju

Hva skal til for at å gjøre et godt jobbintervju? Hva slags spørsmål kan du få? Hva skal du si? Hvordan kan du skille deg ut fra de andre kandidatene? Stepp Inn gir deg åtte tips som hjelper deg i intervjuet.

1# Vær forberedt
Nøkkelen til et godt jobbintervju ligger i gode forberedelser. Se gjennom stillingsutlysningen en gang til. Hva skrev du egentlig i søknaden og på CV’en? Er det noen spørsmål det er sannsynlig at du får? Hva er viktig for deg å få frem? Hva er dine sterkeste kort? Lag en oversikt over potensielle spørsmål og hva du kommer til å svare.

2# Bruk eksempler
Forklar hva du kan og hvordan du har jobbet tidligere gjennom eksempler. Ikke bare påstå at du er fleksibel, strukturert og god til å samarbeide, men forklar med eksempler hvordan du har måttet være dette i tidligere jobbsituasjoner. Da forteller mye mer om deg, din kompetanse og hva du legger i de ulike personlige egenskapene.

3# Fortell om deg selv
Får du muligheten i begynnelsen i intervjuet til å fortelle om deg selv, så gjør det. Kjør på med motivasjonen din for stillingen, tidligere jobberfaring og personlige egenskaper. Dette er din mulighet til å svare på mange av spørsmålene arbeidsgiver lurer på, før de i det hele tatt har stilt dem. Grip den muligheten og ta initiativ i intervjusituasjonen.

4# Vær ærlig
Har du hull i CVen så vær ærlig om hva som har skjedd. Du trenger ikke fortelle alt, men du kommer langt med en ærlig, objektiv og nøytral forklaring. Da blir spørsmåltegnet arbeidsgiver har skrevet i margen mindre.

5# Gjør research – still spørsmål
Bruk litt tid i forberedelsene til å finne ut mer om bedriften. Gå på bedriftens nettsider, google nyhetsoppslag og skaff deg mer informasjon arbeidsområder, arbeidsmetodikk, mål og verdier. Bruk denne informasjonen til å stille spørsmål tilbake til arbeidsgiver. Det viser motivasjon, interesse og at du har satt deg inn i hva bedriften faktisk jobber med.

6# Ta deg tid
Det er lov å være nervøs til intervjuet, og det er ikke alltid de gode svarene kommer som perler på en snor. Ikke la deg stresse, men ta deg tid. Bruk heller 20-30 sekunder til å tenke ut et godt svar, enn å føle at du må si noe med en eneste gang spørsmålet er stilt.

7# Vis refleksjon
Mange av spørsmålene om dine svakheter og forbedringsområder handler ikke om at intervjueren ønsker å avsløre hva du er dårlig på. De handler om at kandidaten skal reflektere rundt hva man er god på, og hva man kan bli bedre på. Tørr å innrømme feil du har gjort, for alle har gjort feil, men reflekter rundt hva du har lært av situasjonen og hvordan du vil løse det bedre neste gang.

8# Ha selvtillit – Du er kvalifisert
Stol på deg selv og ha selvtillit i situasjonen. Du er kalt inn til intervju fordi du er kvalifisert for stillingen, og arbeidsgiver ønsker å vite mer om deg. Bytt og formuleringer som «jeg tror jeg er», «jeg synes kanskje at», og «jeg har vært litt borti det», med «jeg er», «jeg mener», og «jeg har erfaring». Du skal selge inn din kompetanse. Stå for det du sier!